Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοποριακή μέθοδος για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

Υπέρηχους στη θέση του βιάγκρα ή παρόμοιων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας προτείνει ένας Ισραηλινός επιστήμονας. Η μέθοδος δοκιμάστηκε στο ιατρικό κέντρο Ραμπάμ της Χάιφας και σύμφωνα με τον εμπνευστή της εκτός από επιτυχής είναι και εντελώς ακίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Η νέα μέθοδος απαλλάσσει επιπλέον από τους κινδύνους που διατρέχουν από τη λήψη του βιάγκρα όσοι εμφανίζουν ανικανότητα και παράλληλα είναι καρδιοπαθείς, υπερτασικοί ή αλλεργικοί στη γλυκόζη. Για όλες αυτές τις κατηγορίες των ασθενών, το μπλε χάπι ήταν πολλές φορές απαγορευμένο. Σε κάθε περίπτωση, ήταν απαραίτητη η γνωμάτευση και η συνταγογράφηση του σκευάσματος από ειδικευμένο γιατρό. Αντίθετα, με τη μέθοδο του δρα Γιόραμ Βάρντι αρκούν οι υπέρηχοι για να απαλλαγούν οι ασθενείς από το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ισραηλινό καθηγητή, η μέθοδος αυτή μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα για περισσότερους από τρεις μήνες.

«Βομβαρδισμός»
Η θεραπεία δεν διαφέρει πολύ από τη μέθοδο με υπέρηχους που χρησιμοποιείται σε ασθενείς που υποφέρουν από πέτρα στα νεφρά. Έναν παρόμοιο βομβαρδισμό από υπέρηχους υφίσταται το ανδρικό μόριο με αποτέλεσμα να τονώνεται η ροή του αίματος με αβλαβή τρόπο, καθώς ενεργοποιείται ο παράγοντας της ενδοθηλιακής ανάπτυξης: «Δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά να επαναλάβουμε μια ελαφριά μορφή λιθοτριψίας, της θεραπείας για τις πέτρες που ανακαλύφθηκε πριν από είκοσι χρόνια», δήλωσε ο δρ Βάρντι. Όπως εξηγεί, οι πρώτες δοκιμές της μεθόδου πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο και την ομάδα του σε πειραματόζωα. Κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων διαπιστώθηκε αμέσως ότι οι υπέρηχοι προκαλούν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων τα οποία προστίθενται σε εκείνα που βρίσκονται σε «κρίση». «Αυτό που κάναμε είναι ότι “στοχοποιήσαμε” πέντε ειδικές περιοχές του μορίου, διαπιστώνοντας με έκπληξη ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά», σημειώνει ο Ισραηλινός ανδρολόγος.

Οι εθελοντές
Η μέθοδος δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε είκοσι εθελοντές, ο μέσος όρος των οποίων ήταν τα 56 χρόνια. Έπειτα από 6 συνεδρίες, που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα τριών εβδομάδων, οι δεκαπέντε από τους είκοσι εθελοντές παρουσίασαν εμφανή βελτίωση. Η μέθοδος τέθηκε υπόψη της Διεθνούς Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (Ιnternational Society of Sexual Μedicine). Αλλά, όπως επισημαίνει ο Ισραηλινός ανδρολόγος, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί: η θεραπεία προορίζεται μόνο για όσους έχουν μειωμένη ροή αίματος στο μόριο (πρόβλημα που εμφανίζει περίπου το 80% όσων υποφέρουν από ανικανότητα) και όχι για εκείνους των οποίων η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με μυϊκής ή νευρολογικής φύσεως προβλήματα. «Έχουμε αρκετές ελπίδες ότι θα μειωθεί η ανάγκη λήψης του βιάγκρα ή παρόμοιων σκευασμάτων», σημειώνει ο δρ Βάρντι, ενώ επισημαίνει ότι φάρμακα όπως το μπλε χάπι «λύνουν το πρόβλημα για κάποια ώρα, αφήνοντας όμως αναλλοίωτο το παθολογικό στάτους». Αντίθετα, οι υπέρηχοι αναζωογονούν το ανδρικό μόριο για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως υποστηρίζει ο Ισραηλινός επιστήμονας. «Η σεξουαλική ζωή της πλειονότητας των εθελοντών έγινε ξανά φυσιολογική.

Κι αυτό χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες», αναφέρει.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ δεν διαφέρει πολύ από τη μέθοδο με υπέρηχους που χρησιμοποιείται σε ασθενείς που υποφέρουν από πέτρα στα νεφρά.