Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

249 παραστάσεις σε τρεις ημέρες

Το κέντρο της Αθήνας θα μετατραπεί για τρία 24ωρα (18 έως 20 Οκτωβρίου) σε υπαίθρια θεατρική σκηνή. Τουλάχιστον 400 καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας συνολικά 249 παραστάσεις σε μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων στον πυρήνα της πόλης, θα στήσουν μια μεγάλη γιορτή θεάτρου.

Από την αρχή της Ερμού έως την αρχή της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο και από του Μακρυγιάννη, στην Αδριανού, με τη χρήση του προαύλιου χώρου του Καλλιμάρμαρου και της Πλατείας Κλαυθμώνος θα παρουσιάζονται δρώμενα από 49 ελληνικές θεατρικές ομάδες και οκτώ του εξωτερικού (Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία).

Θεατρικό δρώμενο με γιγάντιες μπάλες και φωτιές θα παρουσιάσει το γκρουπ Fireter από τη Βουλγαρία με τίτλο «Τhe Βalls». Η ελληνική ομάδα Συνεργασία θα παρουσιάσει τη δική της εκδοχή του «Άμλετ» του Σαίξπηρ και με τη συμμετοχή θεατών- των περαστικών δηλαδήμε μίνιμαλ σκηνικό- ένα παγκάκι.

Η δραστήρια γυναικεία ομάδα Παντούμ θα βγει στους δρόμους με την παράσταση «Αδέσποτες σκύλες» η οποία «αντί για χορεύτριες θα έχει “σκύλες”», όπως λέει στα «ΝΕΑ» με χιουμοριστική διάθεση η πρωτεργάτρια της ομάδας Ντίνα Καφτεράνη. «Οι “Αδέσποτες σκύλες” είναι παράσταση βγαλμένη από τον δρόμο και επιστρέφει στον δρόμο», λένε με μια φωνή τα μέλη της ομάδας. Η παράσταση δανείζεται στοιχεία από το καμπαρέ, την επιθεώρηση, το βαριετέ.

Το επίσης ελληνικό λυρικό σχήμα Όπερο θα παρουσιάσει την «Κάρμεν» του Μπιζέ σε θέαμα δρόμου.

Με μπούσουλα καθιερωμένα ανάλογα φεστιβάλ, όπως το γαλλικό Οριάκ και το Φίρα Τάραγκα της Ισπανίας, η πολυπολιτσιμική ομάδα Ηelix που διοργανώνει το φεστιβάλ επιθυμεί να κάνει θεσμό και να ενταχθεί στο διεθνές καλεντάρι.

Η προεργασία άρχισε μόλις πριν από πέντε μήνες, εξηγεί ο Νίκος Χατζηπαππάς, εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας θεάτρου δρόμου Ηelix.

«Λίγα γκρουπ αξιοποιούν το περιβάλλον της πόλης ως χώρο έκφρασης. Τα περισσότερα θέλουν την ασφάλεια που παρέχει ο χώρος του θεάτρου». Εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του ότι «είναι θέμα χρόνου να πολλαπλασιαστούν» οι θεατρικές ομάδες που θα... κατέβουν στους δρόμους επειδή κατά την εκτίμησή του οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για ένα τέτοιο φεστιβάλ και στην Ελλάδα.

Τι θα δουν όσοι κυκλοφορήσουν 18-20 Οκτωβρίου από την Ερμού, έως την Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, στου Μακρυγιάννη και την Πλάκα; «Σχεδόν όλα τα είδη θεάτρου», εξηγεί ο Νίκος Χατζηπαππάς. «Μονοπρόσωπα θεάματα, μεγάλες σύνθετες παραγωγές, σταντ-απ δρώμενα, ζογκλέρ, ακροβατικά, μουσικές μπάντες να παίζουν με θεατρικό τρόπο, παντομίμες, παραστάσεις κουκλοθεάτρου, χοροθέατρο».

Στις τρεις ημέρες του φεστιβάλ κάθε ομάδα θα δώσει ισάριθμες παραστάσεις. Κάποιες θεατρικές ομάδες θα έχουν σταθερό σημείο αναφοράς, ενώ άλλες θα παίζουν σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά. Θα υπάρχουν όμως και «κινητές» θεατρικές παραστάσεις. «Μία τέτοια είναι η παράσταση “Saurus” του ολλανδικού σχήματος Close UΡ. Οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας πάνω σε ξυλοπόδαρα θα φέρουν μία κατασκευή σαν σαύρα, μήκους επτά μέτρων και ύψους πέντε μέτρων», δίνει μια γεύση ο Νίκος Χατζηπαππάς.

Ησίοδος και πυροτεχνήματα

Η έναρξη των εκδηλώσεων του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου θα γίνει μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο στις 18 Οκτωβρίου στις 21.00 με την παράσταση «Αιών» που ετοίμασε η ελληνική ομάδα Ηelix και βασίζεται στην «Κοσμογονία» του Ησιόδου με στοιχεία μοντέρνου θεάτρου: περφόρμερ με ειδικά ξύλινα αμορτισέρ, λέιζερ, καταρράκτες, σιντριβάνι, πυροτεχνήματα και εναέρια ακροβατικά. Το φεστιβάλ, με διαγωνιστικό χαρακτήρα και τέσσερα βραβεία, έχει δύο ενότητες (κεντρικό-διαγωνιστικό και ελεύθερο- open). Στο κεντρικό θα συμμετέχουν επιλεγμένες ομάδες, ενώ το open θα είναι πιο ελεύθερο και θα μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες απ΄ όλο το φάσμα και τις εκφράσεις του θεάτρου δρόμου.