Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

«Είναι νεκρή διότι ήθελε να έχει ένα πιο σφιχτό πισινό»

Πριν απο μερικά χρόνια, η υποτίμηση του νομίσματος της Αργεντινής, μετέτρεψε το Μπουένος Άιρες σε μια από τις πιο φτηνές μεγαλουπόλεις του κόσμου, με τους τουρίστες να σπεύδουν μέσω οργανωμένων πακέτων διακοπών, που συνδύαζαν τα αξιοθέατα, τα μαθήματα ταγκό, και την επίσκεψη στο πλαστικό χειρούργο.

Τα Facelifts, οι ανορθώσεις στήθους, οι επιδιορθώσεις της μύτης, η αφαίρεση λίπους, ακόμη και οι μεγεθύνσεις πέους, γνώρισαν πιένες, καθώς οι τιμές της Αργεντινής ήταν κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία ανησυχία για τις ικανότητες ή μη των πλαστικών χειρούργων. Όπως λέει ο Dr Raul Banegas, «Οι γυναίκες της Αργεντινής έχουν ψύχωση με τη φυσική τους ομορφιά, οπότε είμαστε και οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε». Και ενώ οι τουρίστες επέστρεφαν στις πατρίδες τους κατενθουσιασμένοι με τα νέα τους σώματα, στην Αργεντινή άρχισε να συζητιέται στα σοβαρά, η πίεση που ασκείται στις γυναίκες, ιδίως στις νέες, προκειμένου να συμμορφωθούν με τη κουλτούρα του αδυνατίσματος, που προβάλλεται κυρίως από τα μοντέλα και τους αστέρες του σινεμά.

Η κυβέρνηση της χώρας ανταποκρίθηκε στα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά «ανορεξίας», που μόνο η Ιαπωνία τα ξεπερνά, και εισήγαγε νομοθεσία η οποία υποχρεώνει τους κατασκευαστές ενδυμάτων και τα καταστήματα πώλησης, να διαθέτουν και μεγάλα νούμερα, αλλιώς θα τους επιβάλλεται τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο.

Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει και πολλά για την 22χρονη τραπεζική υπάλληλο Adriana, που είναι πεπεισμένη ότι ο αποτέτοιος της παραείναι μεγάλος ώστε να μπορεί να εμφανιστεί στη παραλία φορώντας στρινγκάκι, που στην Αργεντινή το αποκαλούν colaless, (στα ισπανικά σημαίνει «χωρίς γλουτούς»). Δεν την ενδιαφέρει που οι πληθωρικές καμπύλες της θυμίζουν αυτό που κάποτε θεωρούταν το ιδανικό λατινοαμερικανικό θηλυκό κορμί (του στυλ Jennifer Lopez). Η Adriana μαζεύει λεφτά για να προχωρήσει σε «σμίκρυνση» των γλουτών της ή αλλιώς γλουτοπλαστική. «Οι γονείς μου νομίζουν πως τρελάθηκα, αλλά οι φίλες μου με καταλαβαίνουν…», λέει.

Όμως ενώ η Adriana ονειρεύεται σμικρύνσεις, οι περισσότεροι Αργεντίνοι αλλά και τουρίστες, επιθυμούν μια πιο «γενναιόδωρη» επέμβαση. Οι κλινικές τους προσφέρουν επιλογές όπως: εμφυτεύματα σιλικόνης, ή μια διαδικασία με την οποία αφαιρείται λίπος από ένα μέρος του σώματος και τοποθετείται στους γλουτούς. Με τον καιρό, οι «ασθενείς» επανέρχονται, και μπορούν επιτέλους να συμμετέχουν σε μαθήματα ταγκό, κουνώντας και επιδεικνύοντας τα ανανεωμένα τους σώματα, με κλασικό αργεντίνικο τρόπο.

Πρόσφατα όμως, ο θάνατος μιας πρώην Miss Argentina, μετά από μια επέμβαση ρουτίνας, έχει αναθερμάνει τη μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με την εξάπλωση των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής στη χώρα. Η Solange Magnano, που είχε στεφθεί Miss Argentina το 1994, οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, λίγη ώρα μετά που υποβλήθηκε σε γλουτοπλαστική, με σκοπό τη σύσφιξη των γλουτών της. Πέθανε όμως από πνευμονικό οίδημα τρεις μόλις ημέρες μετά την εισαγωγή της στην εντατική.

Ο φίλος της κοπέλας και σχεδιαστής μόδας Robert Piazza, ανέφερε πως η 38χρονη καλλονή, που άφησε πίσω της δυο παιδιά και έναν σύζυγο, είχε εμμονή με τη βελτίωση της εμφάνισης της, καθώς έβλεπε πως η καριέρα της ως μοντέλο πλησιάζει προς το τέλος της. «Η Solange ήταν ένα κορίτσι που τα είχε όλα» λέει. «Ζούσε τη ζωή μιας θεάς, όλοι τη ζήλευαν. Τώρα όμως είναι νεκρή διότι ήθελε να έχει ένα πιο σφιχτό πισινό. Πέθανε λόγω της ψύχωσης που είχε με την ομορφιά της».

Ο Piazza ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες της κλινικής στην οποία έγινε η μοιραία χειρουργική επέμβαση, λέγοντας πως η φίλη του έκανε το λάθος να εμπιστευτεί τις τηλεοπτικές και άλλες διαφημίσεις, που ισχυρίζονται ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να εξαφανισθεί με μία μόνο ένεση. Κατακρίνει τη κοινωνία στην οποία ο ναρκισσισμός ευδοκιμεί, και η νιότη με την ομορφιά έχουν υπερτιμηθεί κατά πολύ. «Δεν καταλαβαίνουν πως η γοητεία δεν έχει σχέση με την ομορφιά», λέει.

Ο σχολιασμός του Piazza, δίνει μια εξήγηση για τη ψύχωση της Αργεντινής με την αισθητική χειρουργική. Περίπου 500.000 επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι σε όλη τη χώρα, κάτι που αποτελεί μια αύξηση της τάξης του 60% μέσα σε 5 μόλις χρόνια.

Πολλές από αυτές τις, υποτίθεται, επεμβάσεις ρουτίνας, γίνονται σε αλλοδαπούς που σπεύδουν στην Αργεντινή λόγω της κατάρρευσης του peso το 2002, που καθιστά το κόστος των επεμβάσεων άκρως ελκυστικό. Η περίπτωση όμως της Solange, είναι απλά η πιο προβεβλημένη από μια ολόκληρη σειρά παρόμοιων δυσάρεστων περιστατικών. Το περασμένο καλοκαίρι, μια 43χρονη Χιλιανή πέθανε στην επαρχία Mendoza της Αργεντινής μετά από τριπλή πλαστική εγχείρηση. Ένας δημοτικός σύμβουλος της επαρχίας Chaco, βρίσκεται σε κώμα από τον Ιούλιο του 2008, έχοντας υποβληθεί σε επέμβαση λιποαναρρόφησης.