Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ο Έλληνας που κέρδισε χρυσό αγαλματίδιο

Η 82η απονομή των Όσκαρ είχε και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού χάρισε αγαλματίδιο σε ένα ελληνόπουλο: τον Λούι Ψυχογιό που βραβεύθηκε για το ντοκιμαντέρ «The cove», στο οποίο καταγράφει την σφαγή χιλιάδων δελφινιών στην περιοχή Ταϊτζί-Γουακαγιάμα της Ιαπωνίας.

Ο Ψυχογιός δηλώνει ότι «αισθάνεται μέσα του πολύ Έλληνας», αν και έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αϊόβα. Ο πατέρας του Νικόλας κατάγονταν από την Σπάρτη. Το ίδιο και η μητέρα του. Αν και δεν μιλάει ελληνικά, καταλαβαίνει τη γλώσσα μας και επισκέπτεται συχνά την χώρα μας, με πιο πρόσφατη την επίσκεψή του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Λούι Ψυχογιός θεωρείται ένας από τους δέκα καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο. Οι εικόνες των κλικ του δημοσιεύονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στα μεγαλύτερα αμερικανικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων το «Time», το «Newsweek», το «Sports Illustrated» και το «National Geographic», με το οποίο συνεργάζεται τελευταία.

Ο ίδιος είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος και μόλις πληροφορήθηκε για αυτήν την άσκοπη σφαγή δελφινιών στην Ιαπωνία, έσπευσε να γυρίσει το ντοκιμαντέρ, παρά τις απειλές για τη ζωή του. Hθελε πολύ να κερδίσει το Όσκαρ για να ευαισθητοποιήσει ακόμα πιο πολύ την διεθνή κοινή γνώμη.

Μάλιστα, ελπίζει τώρα να κάνει κάτι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να σταματήσει αυτή η θανάτωση περίπου 20.000 δελφινιών τον χρόνο στην συγκεκριμένη περιοχή...