Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Το τηλεοπτικό «στοίχημα» των Oscar

Εκτός από ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, η τελετή απονομής των βραβείων Oscar αποτελεί κυρίως τηλεοπτικό θέαμα, στο οποίο επενδύονται εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Παρά τις προσπάθειες ωστόσο της Ακαδημίας, παρά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, τα κουτσομπολιά και τα διάφορα ευτράπελα που «συνοδεύουν» τα βραβεία, η τηλεθέαση των τελευταίων ετών δεν θυμίζει καθόλου τις παλιές, καλές εποχές.

Το πρώτο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε το 2003, τη χρονιά της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, καθώς μόλις 32,04 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν την τελετή. Το μιούζικαλ «Σικάγο» του Ρομπ Μάρσαλ, οι ερμηνείες της Νικόλ Κίντμαν στις «Ώρες» και του Αντριέν Μπρόντι στον «Πιανίστα», του Πολάνσκι, δεν συγκίνησαν το αμερικανικό κοινό, ενώ αντιδράσεις είχε προκαλέσει και ο πύρινος λόγος του Μάικλ Μουρ ενάντια στον πρόεδρο Μπους.

Το 2004, μια μεγάλη εμπορική επιτυχία «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» ανέβασε το ποσοστό τηλεθέασης στα 43,56 εκατομμύρια.

Ο συναγερμός για τον «Θείο Oscar» χτύπησε ξανά το 2008, όταν τα νούμερα κατρακύλησαν, στους 31,76 εκατομμύρια θεατές. Δόθηκαν διάφορες ερμηνείες για την αιτία της τηλεοπτικής αποτυχίας: η μεγάλη απεργία των σεναριογράφων, τα κρύα αστεία του Τζον Στιούαρτ αλλά και οι σινεφίλ προτάσεις, με ευρωπαϊκό άρωμα («Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» των αδελφών Κοέν).

Η Ακαδημία αποφάσισε να κάνει δραστικές αλλαγές, επιστρέφοντας στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή της εμπορικότητας.

Τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονταν στην υποψήφια πεντάδα για το Oscar Καλύτερης Ταινίας, καλλιτεχνικές επιτυχίες, ακόμη κι όταν η θέση τους ήταν χαμηλή στο box office. Φέτος, σε αυτή την κατηγορία θα είναι υποψήφιες δέκα ταινίες, ώστε να μπορέσουν να βρουν θέση και πιο δημοφιλείς παραγωγές. Πολλοί κριτικοί κινηματογράφου θεώρησαν, ότι αυτή η επιλογή μειώνει το κύρος των βραβείων.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης ελπίζουν, ότι ο Τζέιμς Κάμερον θα κάνει και πάλι το θαύμα του: ο Καναδός σκηνοθέτης με τον «Τιτανικό» το 1998 είχε καθηλώσει στους τηλεοπτικούς δέκτες τούς 57,25 εκατομμύρια θεατές και τιμήθηκε με 11 βραβεία Oscar .

Το παγκόσμιο ρεκόρ εισπράξεων, που έσπασε το «Avatar» (πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μόλις δεκαεπτά μέρες), υπόσχεται να επαναφέρει στη φετινή διοργάνωση τη λάμψη που επιζητά το Χόλιγουντ.