Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Με δύο χρόνια φυλάκιση κινδυνεύει ο Polanski αν εκδοθεί στις ΗΠΑ

O Roman Polanski κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή δύο ετών "για παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη", ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο αίτημα για έκδοσή του που παρουσίασαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ στις ελβετικές αρχές ανέφερε ο Folco Galli, εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δικαιοσύνης.

"Ο νέος αμερικανικός νόμος της πρώτης Ιουλίου του 1977 που αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους εφαρμόζεται απολύτως στην περίπτωση του κ. Polanski πράγμα που σημαίνει ότι ο σκηνοθέτης κινδυνεύει να φυλακιστεί για δύο χρόνια μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ", ανέφερε ο Folco Galli.

Με βάση όμως την αμερικανική δικαιοσύνη, και λόγω του ότι η παράβαση αυτή έχει διαπραχθεί εδώ και τριάντα χρόνια, ο Polanski επωφελείται από το νέο αμερικανικό νόμο επειδή - αν και ότι έγινε, έγινε πριν από την πρώτη Ιουλίου του 1977 - το δικαστήριο δεν είχε εκδώσει ετυμηγορία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Polanski πάντως έχει δικαίωμα εντός των επόμενων 30 ημερών να ασκήσει έφεση σε Εφετείο της Ελβετίας και συγκεκριμένα στο Ομοσπονδιακό Εφετείο της Λωζάνης.