Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Μόστρα: Στροφή στην πολιτική

H αυλαία έπεσε για την 66η Μόστρα. Και το βράδυ του Σαββάτου βρήκε το 47χρονο Ισραηλινό σκηνοθέτη Σάμουελ Μάοζ στη Βενετία, να κρατάει στα χέρια του το «Χρυσό Λιοντάρι» για την ισραηλινή πολεμική ταινία «Λίβανος».

Η ταινία αναφέρεται στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου, το 1982, όταν ο 20χρονος τότε Σάμουελ Μάοζ από το Τελ Αβίβ ήταν σκοπευτής σε θωρακισμένο όχημα. Στην αυτοβιογραφική ιστορία πρωταγωνιστούν τέσσερις 20χρονοι που, τη χρονιά εκείνη, στέλνονται να διεισδύσουν σε εχθρική πόλη με ένα τανκ.

Εφιαλτικό ταξίδι

Πρόκειται για ένα κλειστοφοβικό και ταυτόχρονα εφιαλτικό ταξίδι, που καταφέρνει στο τέλος να μετατρέψει αθώα παιδιά σε φονιάδες.

Μαζί με την Ιρανή φωτογράφο και εικαστικό Σιρίν Νεσάτ που τιμήθηκε με το «Ασημένιο Λιοντάρι» καλύτερης σκηνοθεσίας για την πρώτη της ταινία «Γυναίκες χωρίς άντρες», οι δύο ταινίες σηματοδοτούν τη στροφή του Φεστιβάλ καθώς και της κριτικής επιτροπής -με πρόεδρο τον Ταϊβανέζο Ανγκ Λι- προς έναν πολιτικό κινηματογράφο.

«Αφιερώνω το βραβείο αυτό στους χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι όπως κι εγώ επέστρεψαν από τον πόλεμο σώοι. Κατά τα φαινόμενα οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά, παντρεύτηκαν, έγιναν γονείς αλλά μέσα τους, έμαθαν να ζουν με τη θλίψη», είπε κατά την απονομή του κορυφαίου βραβείου ο Σάμουελ Μάοζ.

Εκκληση για δημοκρατία

Η Iρανή Σιρίν Νεσάτ δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο της: «Ικετεύω την κυβέρνηση του Ιράν να δώσει στο λαό αυτό που χρειάζεται: θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ελευθερία και η δημοκρατία» και τόνισε ότι γύρισε την ταινία της «για όλους τους Ιρανούς». «Κάντε ειρήνη με τον ιρανικό λαό», πρόσθεσε.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους δίνοντας μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Ιράν, από την επανάσταση του 1906 με τη συνταγματική μοναρχία, έως το Πράσινο Κίνημα του 2009.

Οι καλύτεροι ηθοποιοί

Κύπελλο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο ηθοποιός Κόλιν Φερθ για την ερμηνεία του στην ταινία «A Single Man» («Ενας ανύπανδρος άνδρας»), στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του γνωστού σχεδιαστή ρούχων Τομ Φορντ.

Ο 49χρονος ηθοποιός στο ρόλο του μεσήλικα ομοφυλόφιλου καθηγητή που χάνει σε αυτοκινητικό δυστύχημα το νεώτερο από αυτόν εραστή του, και σχεδιάζει να αυτοκτονήσει απέσπασε θετικά σχόλια.

Καλύτερη ηθοποιός αναδείχθηκε η 35χρονη Ρωσίδα Ξένια Ράπαπορτ για το «La Doppia Ora» («Η διπλή ώρα») του Τζουζέπε Καποτόντι.

Η μαύρη κωμωδία «Life During Wartime» («Η ζωή στη διάρκεια του πολέμου») του Τοντ Σόλοντζ -μια ιστορία που ασχολείται με τα θέματα της κακοποίησης, της παιδοφιλίας και της αυτοκτονίας- την οποία πολλοί θεωρούσαν φαβορί για την κατάκτηση του «Χρυσού Λέοντα», απέσπασε τελικά το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Με ελληνικό χρώμα

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής έχει και ελληνικό χρώμα, αφού το απέσπασε η ταινία «Soul Kitchen» που είναι δημιουργία του τουρκικής καταγωγής Γερμανού σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, αλλά πρωταγωνιστής και σεναριογράφος της είναι ο ελληνικής καταγωγής Άνταμ Μπουσδούκος.

Ειδικό βραβείο

Το Φεστιβάλ Βενετίας τίμησε τον Σιλβέστερ Σταλόνε με το ειδικό βραβείο που έχει θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια και αφορά καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο σύγχρονο κινηματογράφο.

Μ' αυτό το βραβείο έχουν τιμηθεί κατά το παρελθόν ο Ιάπωνας ηθοποιός-σκηνοθέτης Τακέσι Κιτάνο, ο Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι και η Γαλλίδα σκηνοθέτις Ανιές Βαρντά.

Κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από την τελευταία ταινία του, «Τhe expendables», με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Τζέισον Στέιθαμ, Τζετ Λι, Ερικ Ρόμπερτς και Μίκι Ρουρκ.