Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Πλήθος συναυλιών για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ο ετήσιος προγραμματισμός, στα πρότυπα των μεγάλων μουσικών συνόλων του εξωτερικού, οι περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η αύξηση των δισκογραφικών παραγωγών συνθέτουν τη στροφή προς την καλλιτεχνική εξωστρέφεια που επιχειρεί η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), συμπληρώνοντας 50 χρόνια διαρκούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

«Η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος, η συχνή παρουσία της ορχήστρας στο εξωτερικό και οι δισκογραφικές παραγωγές αποτελούν τα μεγάλα όπλα της ορχήστρας για το μέλλον. Πλέον, η Κρατική Ορχήστρα δεν προσπαθεί να αποδείξει κάτι. Έχει μια σημαντική υπόσταση και την προβάλλει προς τα έξω», παρατήρησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Μύρων Μιχαηλίδης, στο περιθώριο σχετικής συνέντευξης τύπου.

Η εναρκτήρια συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2009- Ιουλίου 2010 θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με την ΚΟΘ θα συμπράξουν ο σαξοφωνίστας, Θεόδωρος Κερκέζος και ο Αυστριακός μαέστρος Γκίντερ Νόιχολντ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Ντεμπισί, Μορίς και Μάλερ.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων: συναυλία με σολίστα τον διεθνούς φήμης πιανίστα Ίβο Πογκορέλιτς και έργα Ραχμάνινοφ (2 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής), συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του μπαλέτου «Ζιζέλ» του Αντόλφ Αντάμ (14-17 Οκτωβρίου), εορταστικό γκαλά για τα 50 χρόνια της Ορχήστρας με αφιέρωμα στον σολίστα της πρώτης συναυλίας της το 1959, τον συνθέτη Νίκο Αστρινίδη (27 Νοεμβρίου), αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν (22 Ιανουαρίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), βραδιά παγκόσμιου κινηματογράφου με παράλληλη προβολή του «Αλέξανδρου Νιέφσκι» του Σεργκέι Αϊζενστάιν (12 Φεβρουαρίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), βραδιά ισπανικής-λατινοαμερικάνικης μουσικής (26 Φεβρουαρίου, ΑΠΘ) και συμμετοχή της ΚΟΘ στο διεθνές φεστιβάλ «Αππία- Εγνατία» μέσα από τη συναυλία, που θα διοργανωθεί στις 11 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα δώσει σειρά συναυλιών σε μεγάλα μουσικά κέντρα του εξωτερικού. Στις 16 Νοεμβρίου θα συμπράξει με τον πιανίστα Άλντο Τσικολίνι σε συναυλία στο Λιβόρνο, ενώ μία ημέρα μετά η ίδια συναυλία θα παρουσιαστεί στη Φλωρεντία. Επίσης, στις 21 Απριλίου η Ορχήστρα θα βρεθεί στο φημισμένο «Berlin Konzerthaus». Εμφανίσεις θα πραγματοποιήσει η ΚΟΘ και σε άλλες ελληνικές πόλεις: στην Αθήνα (10 Μαρτίου και 29 Απριλίου θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), στη Βέροια (9 Απριλίου), στις Σέρρες (10 Απριλίου), στην Κομοτηνή (13 Μαΐου) και στα Γιαννιτσά (15 Μαΐου).

Κατά τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην κυκλοφορία τεσσάρων δισκογραφικών παραγωγών, με το 3ο και 4ο Κοντσέρτο του Μπετόβεν σε συνεργασία με τον πιανίστα Άλντο Τσικολίνι, με το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκι, με έργα του Ιταλού συνθέτη Ρικάρντο Μαλιπιέρο και με δημιουργίες του Νίκου Κυπουργού.

Επίσης, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται η κυκλοφορία επετειακού DVD, διάρκειας 70', όπου θα καταγράφεται η ιστορία της Ορχήστρας από το 1959 μέχρι σήμερα. Σημαντικό υλικό για τη δημιουργία του DVD παραχώρησε στην ορχήστρα η οικογένεια του αείμνηστου δημοσιογράφου Γιάννη Μυλαράκη.