Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Μια βραδιά στο Θέατρο Βράχων μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα

«Άμα δεν είναι όπως τα θες δεν έχεις λόγους κι αφορμές, δεν κάνεις βήμα…» Όχι μόνο ένα αλλά πολλά βήματα έκαναν οι θαυμαστές του Σωκράτη Μάλαμα για να τον απολαύσουν στη συναυλία που έδωσε στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στις 9 Σεπτεμβρίου και φυσικά κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός πως η διάρκειά της ήταν επιβεβλημένo να κρατήσει μέχρι τις 12. Όμως, ο Μάλαμας ως γνήσιος καλλιτέχνης δεν τέθηκε σε όρια, αλλά τα ξεπέρασε...

Όπως στις περισσότερες συναυλίες έτσι και σε αυτήν υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση είκοσι λεπτών χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο κόσμος ενοχλήθηκε από αυτό. Αντίθετα, όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότεροι έρχονταν στο Θέατρο με αποτέλεσμα σε κάποια στιγμή να είναι αρκετά γεμάτο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, με ισχυρή την παρουσία των νέων, πήγαν να ακούσουν τον Σωκράτη, όπως τον φώναζαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς (9/9).

Ο Σωκράτης βγαίνει στην σκηνή, καλησπερίζει το κοινό και ξεκινά να παίζει με την κιθάρα του το τραγούδι «Τα παιδιά μες στην πλατεία» –ένα από τα αγαπημένα μου-. Μαζί του στη σκηνή η Μαρίνα Δακανάλη, η οποία άλλοτε τον συνόδευε στα τραγούδια και άλλοτε ήταν η πρώτη φωνή όπως στο «Να βάλω τα μεταξωτά».

«Ωραία δεν είναι;», ρώτησε κάποια στιγμή ο Σωκράτης και το κοινό αμέσως ανταποκρίθηκε ζητώντας να κρατήσει παραπάνω η συναυλία αφού υπάρχει ο όρος οι μουσικές εκδηλώσεις στο Θέατρο Βράχων να κρατούν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι εκλογές δεν ξέφυγαν από τον άνθρωπο που με την μελωδική του φωνή σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, πιο γαλήνιους. «Σε λίγες μέρες έρχονται εκλογές. Εγώ θα σας πω γιατί γίνονται» είπε ο Μάλαμας και αρχίζει να παίζει τον «Θίασο» αφιερωμένο στην πολιτική κατάσταση της χώρας...

Η πρώτη έντονη συμμετοχή του κοινού ήταν στο τραγούδι «Διάφανο» όπως και στο «Γράμμα» του οποίου την μελωδία έχει εμπνευστεί από τον ήχο ενός ασθενοφόρου που περνούσε την ώρα που έγραφε το τραγούδι….

Λίγο αργότερα, η Μαρίνα Δακανάλη ερμήνευσε το υπέροχο –κατά την άποψή μου- κομμάτι σε στίχους Γιάννη Τσατσόπουλου και μουσική Σωκράτη Μάλαμα, «Να βάλω τα μεταξωτά» ενώ λίγο μετά ο βιολιστής Φώτης Σιώτας τραγούδησε το «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Η σειρά ήταν και πάλι του Σωκράτη ο οποίος άρχισε να παίζει τα πιο «εμπορικά» κομμάτια του, όπως το Τσιγάρο Ατέλειωτο και το Πριγκηπέσα και μαζί του ο κόσμος τραγούδησε αυτές τις επιτυχίες… αφιερωμένες στους δικούς τους πρίγκιπες και πριγκηπέσες…

Φυσικά ο Σωκράτης δεν ξέχασε να μας αποκαλέσει «πουλάκια» του, μια φράση αγαπημένη του που χρησιμοποιεί για τους θαυμαστές τους!

Τα μεσάνυχτα είχαν περάσει ήδη, όμως, ο Σωκράτης συνέχισε τη συναυλία του με ροκ επιτυχίες, κομμάτια του Σιδηρόπουλου αλλά και τη Μάσκα από τις Tρύπες.

Η ώρα 00:30. Ο Μάλαμας καληνυχτεί τον κόσμο και εκείνο μη θέλοντας να σταματήσει αυτό το μουσικό ταξίδι φωνάζει: «Ρε Σωκράτη, τι λες τώρα; Θα μας παίζεις μέχρι τέσσερις η ώρα!». Ο Μάλαμας επιστρέφει στη σκηνή και ερμηνεύει πιο «ήρεμα» -όπως χαρακτήρισε- κομμάτια ενώ ύστερα από ένα τέταρτο αποχωρεί οριστικά καθώς όπως είπε χαριτολογώντας «Θα μας πάνε στο αυτόφωρο».

Μπορεί τελικά ο Σωκράτης να μας… έπαιξε μέχρι τη μια η ώρα παρόλα αυτά μια ακόμη βραδιά παρέα με τη φωνή και τη μουσική του, ήταν υπέροχη…Ραντεβού, λοιπόν, στην επόμενη συναυλία του….