Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Πρωϊνός καφές η πρωϊνός πόλεμος;

Χωρίς ξόρκια, βατραχοπόδαρα και κοκαλάκια νυχτερίδας η Ελένη Μενεγάκη κατορθώνει να κατατροπώνει και εξ αποστάσεως τους τηλεοπτικούς αντιπάλους της! Μέχρι και πριν από πέντε χρόνια ο πρώτος «Πρωινός καφές» της ελληνικής τηλεόρασης, αυτός που βρισκόταν πάντα στην κορυφή της AGB, ήταν του AΝΤ1. Φτιαγμένος από τα χεράκια της «ωραίας Ελένης» (η οποία από τότε τοποθέτησε δίπλα στο όνομά της τη λέξη «βασίλισσα») και με το νοστιμότερο -όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος- καϊμάκι.

Απ' όταν αποφάσισε να αφήσει τον ΑΝΤ1, εκτός από κάποια φωτεινά διαλείμματα, ο «Πρωινός καφές» δεν έλεγε να σηκώσει… κεφάλι. Οι φουσκάλες του δεν πετύχαιναν και συχνά έβγαινε είτε λίγο πιο βαρύ γλυκός απ' ό,τι έπρεπε είτε πικρός (τα νούμερα της ΑGΒ ποτέ δεν ψεύδονται).

Οι υπεύθυνοι του καναλιού δεν έκαναν τίποτε άλλο αυτήν την πενταετία παρά να σπάνε το κεφάλι τους προσπαθώντας να κατεβάσουν ιδέες, να βρουν τρόπο για να χτυπήσουν την Ελένη. Οσο για τους αντιπάλους της στο MEGA, το ALTER και το STAR; Μία από τα ίδια. Ωστόσο, το αποτέλεσμα στο φινάλε κάθε σεζόν παρέμενε το ίδιο. Η Ελένη έβγαινε πάντα πρώτη!

Το φθινόπωρο του 2005 το κανάλι του Αμαρουσίου, έπειτα από δέκα χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας με την Ελένη Μενεγάκη ανακοίνωσε πως η νέα παρουσιάστρια της μακροβιότερης πρωινής ψυχαγωγικής εκπομπής είναι η Ελεονώρα Μελέτη. Η παρουσιάστρια των απογευματινών δελτίων ειδήσεων υπέγραψε συμβόλαιο τριών χρόνων φιλοδοξώντας να γίνει βασίλισσα στη θέση της βασίλισσας. Τι κατάφερε; Με σκληρή αντίπαλο την Ελένη Μενεγάκη που βρέθηκε στον ALPHA έναντι αδράς αμοιβής, η πρώτη χρονιά με νέα παρουσιάστρια κύλησε απλώς ικανοποιητικά. Για καλό του καναλιού αλλά και της Ελεονώρας η δεύτερη σεζόν της χάρισε πολλές πρωτιές. Ωστόσο, φαίνεται πως το «φάντασμα» της ωραίας Ελένης καραδοκούσε κααι η τρίτη χρονιά ήταν για τη νέα ξανθιά παρουσιάστρια η φαρμακερή. Το τέλος της σεζόν 2007-2008 (και ενώ τα νούμερα τηλεθέασης δεν την ευνοούν καθόλου) τη βρίσκουν στο νοσοκομείο με στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα. Τότε το κανάλι του Αμαρουσίου επιστράτευσε τον Γιώργο Σατσίδη και την Ελένη Καρποντίνη στο πλάι της αστρολόγου Λίτσας Πατέρα. Πώς και πώς περίμεναν στο Μαρούσι να ολοκληρωθεί η σεζόν ώστε να σχεδιάσουν το πρωινό ξανά μανά από την αρχή. Το αποτέλεσμα άλλωστε ήταν και πάλι ένα: πρώτη σε τηλεθέαση για άλλη μία σεζόν έβγαινε η Ελένη Μενεγάκη.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, ύστερα από ένα καλοκαίρι ανακατέματος της τράπουλας, ο ΑΝΤ1 αρπάζει το ένα καλό χαρτί της Ελένης (Κατερίνα Ζαρίφη) και σε συνδυασμό με τον Νίκο Μουτσινά δημιουργεί το νέο δίδυμο της πρωινής εκπομπής που φιλοδοξεί να πάρει τα ηνία της ζώνης 10 με 13.00. Και ενώ ο ντόρος που έγινε γύρω από τα ονόματα των δύο παρουσιαστών ήταν μεγάλος, το αποτέλεσμα απογοήτευσε πλήρως τη διοίκηση του καναλιού. Με τα μονοψήφια νούμερα που εισέπραττε καθημερινά, τον Μάρτιο του 2009 τους έστειλε σπίτι τους ανακοινώνοντας μάλιστα αιφνιδίως τη λύση της συνεργασίας τους. Την παρουσίαση αναλαμβάνουν προσωρινά ο Γιώργος Λιανός και η Δέσποινα Καμπούρη, οι οποίοι απλώς διατήρησαν τα νούμερα των προκατόχων τους. Από τότε, κουβαλάνε στην πλάτη τους το παρατσούκλι «υπηρεσιακοί παρουσιαστές». Τα παιδιά στάθηκαν αξιοπρεπώς απέναντι στην Ελένη και στους άλλους ανταγωνιστές (Γρηγόρης Αρναούτογλου - «Ομορφος κόσμος το πρωί», Μαριέττα Χρουσαλά - «Η Ελλάδα παίζει»).

Ο «Πρωινός καφές» έχει ήδη ανακηρυχτεί το πιο δραματικό... σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, με τους παρουσιαστές να συνεχίζουν να αλλάζουν και το κανάλι να παραμένει πίσω σε τηλεθέαση, τουλάχιστον στη ζώνη 10.00-13.00. Αρχές Απριλίου ο AΝΤ1 προχωρεί σε άλλη μία παράτολμη προσπάθεια. Παρουσιάζει με καμάρι το «κορίτσι της διπλανής πόρτας» Βίκυ Καγιά. Είναι το πολλά υποσχόμενο φρέσκο πλάσμα των πρωινάδικων. «Πουλέν» όμως δεν γίνεται... Από την 21η Απριλίου 2009 το Βικάκι αρχίζει και κρατάει το πηδάλιο του πολύπαθου πρωινάδικου. Η φιλοδοξία της είναι να παραμείνει στην... ηλεκτρική καρέκλα του «Καφέ» για δύο χρόνια. Ομως, οι... τριγμοί ξεκινούν από τις πρώτες μέρες. Ερχονται τα καμπανάκια από την AGB. Το σπίτι του κοριτσιού της «διπλανής πόρτας» δεν είχε ούτε ζάχαρη ούτε καφέ. Προφανώς... έπινε μόνο πορτοκαλάδα, όπως στο τρέιλερ της εκπομπής! «Ομορφη είναι, αλλά δεν μπορεί ο σταθμός να συνεχίσει να εισπράττει νούμερα κάτω του 14%» ακουγόταν εκείνη την περίοδο καθημερινά στους διαδρόμους του καναλιού του Αμαρουσίου. Μ' αυτά και μ' αυτά, η Βίκυ κράτησε τα ηνία της εκπομπής για δύο μήνες. Το τέλος της σεζόν 2008-2009 ανακηρύσσει άλλη μία φορά πρώτη και πανηγυρικά νικήτρια την Ελένη Μενεγάκη, που μολονότι ο σύζυγός της Γιάννης Λάτσιος είναι στέλεχος του ΑΝΤ1 εκείνη παραμένει στον ALPHA και είναι πέρα για πέρα ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με το κανάλι.

Υστερα από τέσσερις χειμώνες που ο ΑΝΤ1 έκανε απανωτά «πειράματα» φαίνεται πως πήρε τελικά την απόφαση πως ο «Πρωινός καφές» δεν πρόκειται να γίνει «Καφές της Ελένης» χωρίς την Ελένη, με αποτέλεσμα η μακροβιότερη εκπομπή της ιδιωτικής τηλεόρασης να αποτελεί πια παρελθόν.

Το πικρό τέλος και το ανδρικό δίδυμο

Επειτα από δεκαοκτώ χρόνια συνεχούς πορείας με πρωταγωνίστριες ξανθιές περσόνες να σερβίρουν άλλοτε καλοφτιαγμένο και άλλοτε κακοφτιαγμένο ελληνικό καφέ, η μέχρι πρότινος σταθερή σκαλέτα της ζώνης 10 με 13.00 αποσύρεται. Η «κυβέρνηση» του «Πρωινού καφέ» έπεσε και το τιμόνι της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης παίρνουν στα χέρια τους για πρώτη φορά άνδρες. Το κανάλι του Αμαρουσίου βάζει μπροστά το σχέδιο «infotainment», όπως το χαρακτηρίζει (μείξη ενημέρωσης και ψυχαγωγίας), ποντάροντας στο δίδυμο Γιώργος Καραμέρος και Σπύρος Χαριτάτος!

Η… αυτοκρατορία του «Πρωινού καφέ» ανήκει πια στο παρελθόν και μαζί και ο τίτλος της. Το δίδυμο καλείται να αντιμετωπίσει τη «βασίλισσα» Μενεγάκη στον ALPHA και την πεντάδα (Παπαδάκης, Ουγγαρέζος, Καινούργιου, Νομικού, Αραμπατζή) στο ΜEGA. Χρησιμοποιεί νέα όπλα, ποντάροντας και σε στήλες τεχνολογίας και gadgets, κι εύχεται να βγει κερδισμένο. Ο «Πρωινός καφές» από αυτήν τη σεζόν θα λέγεται «10 με 1 μαζί» και θέλει τους νέους παρουσιαστές να μας ενημερώνουν για το τι συμβαίνει στη χώρα μας και στον κόσμο, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ψυχαγωγία που να ανταποκρίνεται κυρίως στις ηλικίες 15-44, το «μαγικό» νεανικό κοινό στο οποίο στοχεύουν και φέτος όχι μόνο ο ANT1 αλλά όλοι! Το μόνο που θα μείνει ανέπαφο από τη «μανία» αλλαγής που έχει κυριεύσει τους ιθύνοντες του AΝΤ1, που προσπαθούν πώς και πώς να χτυπήσουν την Ελένη, όμως μοιάζει σαν να τους έχει... καταραστεί κάποιος και δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση, είναι το σκηνικό, το οποίο θα υποστεί μερικές μικρές και αναγκαίες αλλαγές ώστε να μπορέσει να υποδεχτεί τις νέες ενότητες της εκπομπής. Φυσικά, η Λίτσα Πατέρα -η άλλη σταθερή αξία της εκπομπής- θα παραμείνει στο πόστο της! Το δίδυμο Γιώργος Καραμέρος - Σπύρος Χαριτάτος ολοκλήρωσε προχθές Παρασκευή την παρουσίαση της εκπομπής «7 με 11 μαζί», παραχωρώντας τη σκυτάλη στον Γιώργο Παπαδάκη. Εχει είκοσι ημέρες στη διάθεσή του να οργανώσει την εκπομπή του κι έπειτα θα μας κλείνει το μάτι από το «γυαλί» σερβίροντας καφεδάκι!


«Εσπασε» το φλιτζάνι της μπουμπούκας
Δεν θα προσθέσει τελικά στο βιογραφικό της τον «Πρωινό καφέ» η Ευγενία Μανωλίδου. Η παρουσιάστρια που ονειρεύτηκε να διαγράψει τη δική της πορεία στην ιστορία της μακροβιότερης εκπομπής της ελληνικής τηλεόρασης έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε. Η μπουμπούκα δεν πρόλαβε να αποδείξει το ταλέντο της στο... ψήσιμο του καφέ, παρ’ ότι ήταν πανέτοιμη να δοκιμάσει την τύχη της απέναντι από την Ελένη Μενεγάκη. Το όνειρο τελείωσε πριν καν αρχίσει και η ίδια βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος. Μάλιστα, ένα 24ωρο αργότερα της ανακοινώθηκε πως θα μοιραστεί το νάζι της με τους «διάσημους» χορευτές στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν, παρουσιάζοντας το αμερικανικό project «Dancing with the stars».

Τη θέση της στον «Πρωινό καφέ», για την οποία είχε αρχίσει να δουλεύει σκληρά τις τελευταίες ημέρες η μαέστρος, πήραν μέσα από τα χέρια της ο Γιώργος Καραμέρος και ο Σπύρος Χαριτάτος, που θεωρούνται πλέον η τελική λύση για τον νέο «καφέ» από τους ιθύνοντες του σταθμού.

Αδικα έσπαγε το κεφάλι της όλο το καλοκαίρι η σύζυγος Γεωργιάδη να κατεβάσει ιδέες για τον «Πρωινό καφέ» αλλά και πιθανά πρόσωπα παρουσιαστών. Σημασία βεβαίως για εκείνη και το κανάλι έχει ότι βρέθηκε η χρυσή τομή που θέλει ικανοποιημένους και τους διοικούντες και την ίδια.

Το... καϊμάκι της Ρούλας

Η ανάγκη για μια νέα ψυχαγωγική εκπομπή έγινε αντιληπτή από τους ανθρώπους του AΝΤ1 τον Μάιο του 1991, οπότε και ανέθεσαν την παρουσίαση στα χέρια της άπειρης και άγνωστης τότε Ρούλας Κορομηλά. Για τέσσερα χρόνια το αστέρι της Ρούλας μεσουράνησε, αφού έπαιζε σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Η συνταγή «Πρωινός καφές» είχε εφευρεθεί. Η πρώτη παρουσιάστριά του έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Ολοι οι τηλεθεατές αυτής της ζώνης τη λάτρευσαν. Δεν άλλαζαν το Ρουλάκι τους με καμιά! Επειτα από τέσσερα χρόνια το ΜEGA θέλοντας να αποδυναμώσει την ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία της εκπομπής, «έκλεψε» τη Ρούλα Κορομηλά με μια μεταγραφή θρίλερ. Για μία σεζόν ο «Πρωινός καφές» έχασε το… καϊμάκι του. Η Πόπη Χατζηδημητρίου βρέθηκε μπροστά από τις κάμερες της εκπομπής τη σεζόν 1994-1995. Αυτή ήταν μεταβατική φάση αλλά και από τα πιο κρίσιμα καλοκαίρια για τον ΑΝΤ1. Επρεπε με κάθε τρόπο να βρεθεί η νέα παρουσιάστρια του «Πρωινού καφέ», αυτή που θα έκανε τη διαφορά. Οταν η διοίκηση είδε το πρώτο δοκιμαστικό της Ελένης Μενεγάκη, απέρριψε όσες άλλες είχαν περάσει για την ίδια θέση. Επένδυσαν χρόνο και χρήμα στη μέχρι τότε άφωνη παρτενέρ του Γιώργου Πολυχρονίου και μοντέλο Ελένη Μενεγάκη. Η νέα παρουσιάστρια απέκτησε σιγά σιγά φωνή και άποψη για όλα.

Τον Ιούλιο του 2005, η Ελένη Μενεγάκη γκάζωσε στην ευθεία προς την Κάντζα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…