Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Cafe de l’ art… στο Θέατρο Βράχων

Ο ζεστός ήχος, προερχόμενος από τα ηχεία των κιθάρων του Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη, δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει γλυκές αναμνήσεις στους θεατές που παραβρέθηκαν στο Θέατρο Βράχων. Μαζί τους μία εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών που έντυσαν μελωδικά με τις φωνές τους ορισμένα τραγούδια… Διονύσης Τσακνής, Σόνια Θεοδωρίδου, Αναστασία Μουτσάτσου και Ηρώ.

Υπό το φως του φεγγαριού οι μελωδίες προδιέθεταν το κοινό να ακολουθήσει αυτό μαγικό ταξίδι στο οποίο αβίαστα τους μετέφεραν ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης. Η εναλλαγή των μελωδιών υπήρξε μαγευτική. Ήχοι που κατάφεραν να συγκινήσουν, να κάνουν το κοινό να αναπολήσει μικρές στιγμές…

Η συναυλία ήταν μία γιορτή με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων Cafe de l’ art και, όπως ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης ανέφεραν, επέλεξαν «μουσικές και τραγούδια που σημάδεψαν τις ψυχές μας στο πέρασμα του χρόνου»… μουσικές που άγγιξαν και τις ψυχές των θεατών.

Οι πρώτες στάλες βροχής έκαναν την εμφάνισή τους λίγο πριν την ολοκλήρωση της συναυλίας… οι θεατές, ωστόσο, πιστοί στο κάλεσμα, παρέμειναν στις θέσεις τους και με την ολοκλήρωση της συναυλίας χάρισαν το πιο θερμό τους χειροκρότημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντοτε το ιστορικό της καλλιτεχνικής συνύπαρξης…
Διονύσης Τσακνής

«Υπάρχει μια μακροχρόνια φιλία που κάποια στιγμή μας οδήγησε να κάνουμε ένα τραγούδι. Αναφέρομαι στο Λατίνο Εραστή, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, που υπάρχει στον προσωπικό δίσκο του Νότη Μαυρουδή», δήλωσε ο Διονύσης Τσακνής.

Βέβαια, εκτός από ένα ακόμη τραγούδι του Νότη Μαυρουδή που είχε ερμηνεύσει με την Ελένη Βιτάλη, βρίσκεται στα σκαριά και ένα καινούριο τραγούδι με τίτλο «Σκυτάλη» και στίχους του Γιώργου Κορδέλα. Πρόκειται να ηχογραφηθεί εντός των ημερών για τον προσωπικό δίσκο του Νότη Μαυρουδή, όπως μας ενημέρωσε ο Διονύσης Τσακνής.

«Όταν συνεργάζεσαι με έναν άνθρωπο που εκ των πραγμάτων κινείσαι στον ίδιο χώρο, έχεις την ίδια αισθητική και την ίδια οπτική για το τι συμβαίνει στο χώρο της μουσικής είναι ένα κέρδος. Διότι πάντα κάτι προσφέρεις και κάτι αποκομίζεις. Ο συνθέτης μπορεί να αναδείξει μία ερμηνευτική σου πλευρά, που εσύ δεν είχες αναδείξει… Ο Νότης είδε μία πλευρά μου που εγώ ίσως να την υποτιμώ», τόνισε.
Αναστασία Μουτσάτσου

Η συνεργασία του Νότη Μαυρουδή και της Αναστασίας Μουτσάτσου ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, ύστερα από πρόταση που έκανε η Αναστασία να συνυπάρξουν καλλιτεχνικά.

«Παίξαμε για λίγο καιρό στο Μετρό, μετά κάναμε διαφορετικά πράγματα και συναντηθήκαμε ξανά πριν από δύο περίπου χρόνια, οπότε και αρχίσαμε να παίζουμε συνέχεια μαζί έως και σήμερα. Παίξαμε ξανά στο Μετρό, κάναμε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε η Αναστασία Μουτσάτσου.

«Έχω κερδίσει ένα δίσκο με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή που έκανα επανεκτέλεση… "Μία νύχτα στους αιώνες", ένας δίσκος που αγαπώ πάρα πολύ. Τραγούδια που αγάπησα από την εφηβεία μου και αποτελούσε μεγάλη επιθυμία μου να τα ερμηνεύσω σε προσωπική μου δισκογραφική δουλειά», ανέφερε. Το πιο σημαντικό στοιχείο ότι είχε την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, κάτι που, όπως παρατήρησε δε συνηθίζεται και αυτό αποτέλεσε μεγάλη τιμή και χαρά για την Αναστασία Μουτσάτσου. «Ήταν ευκαιρία για εμένα η δυνατότητα να διαλέξω», ανέφερε.

Βέβαια, ακόμη πιο σημαντικό για την ίδια ότι κέρδισε δύο καλούς φίλους. «Μπορώ να πω με πίστη ότι ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης είναι φίλοι μου. Μιλάμε μία καθαρή γλώσσα μεταξύ μας, έχουμε μία ξεκάθαρη σχέση, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν η αλληλοεκτίμηση και ο αμοιβαίος σεβασμός», δήλωσε.

Ως προς τα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα της Αναστασίας Μουτσάτσου είναι κάτι που την έχει βάλει σε σκέψεις... «Θα ήθελα να κάνω κάτι εξίσου ατμοσφαιρικό ή και αν είναι κάτι διαφορετικό απλά να αποτελεί κάτι που θα το ευχαριστιέμαι βαθιά», ανέφερε.

«Αυτή η μυσταγωγική ατμόσφαιρα που δημιουργείται με το δικό τους παίξιμο με παρασύρει να τραγουδήσω με ένα συγκεκριμένο τρόπο που αισθάνομαι ότι μου ταιριάζει πάρα πολύ και για αυτό το λόγο με έχει βάλει σε σκέψεις για το ποιο θα είναι το επόμενό μου βήμα», παρατήρησε.
Ηρώ

«Η πρόταση για συμμετοχή μου στο Cafe de l’ art ήρθε από τον κύριο Νότη Μαυρουδή και ερμήνευσα ένα κομμάτι ( Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα) σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μας και πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική συνύπαρξη», δήλωσε η Ηρώ.

«Ο κύριος Μαυρουδής είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος που ψάχνει ιδιαίτερα τα πράγματα και δεν αρκείται στο να τα βλέπει επιφανειακά. Αυτό που αποκόμισα ήταν η χαμηλών τόνων παρουσία του στα πράγματα, εκπέμποντας μία εσωτερική δύναμη που για όλους μας είναι πολύ σημαντική… αυτό είναι το “μάθημα” που έχω πάρει. Η ήρεμη δύναμη με την οποία βλέπει τα πράγματα, η ασφάλεια με την οποία κινείται», προσέθεσε.