Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ανταλλαγή εξωδίκων ΕΡΤ-NOVA

Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Η ΕΡΤ και η Forthnet έχουν οδηγηθεί σε ένα «πόλεμο» εξώδικων σχετικά με τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα

Η Forthnet απέστειλε εξώδικο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην Σούπερ Λίγκα με το οποίο διαμαρτύρεται έντονα για τη στάση της κρατικής τηλεόρασης, για τη διαχείριση των τηλεοπτικών της στιγμιότυπων μεταδίδοντας , χωρίς άδεια το τηλεοπτικό ποδοσφαιρικό προϊόν για το οποίο «κατέβαλε το ποσό των 36,5 εκατ. ευρώ ετησίως για Ελλάδα και Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι σαφώς γνωρίζετε πως η εταιρία μας είναι η αποκλειστική και μόνη δικαιούχος για τη διάθεση και αξιοποίηση των στιγμιότυπων των αγώνων που μετέδωσε ή /και παρήγαγε η ίδια» ,«επαναλάβατε για δεύτερη φορά τη σχετική κακόπιστη και υπαίτια συμπεριφορά σας, προβάλλοντας κατά τη διάρκεια της αθλητικής εκπομπής που μεταδώσατε την Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009, με τίτλο «Αθλητική Κυριακή», στιγμιότυπα τα οποία η εταιρεία μας ούτε σας διέθεσε απευθείας ούτε συναίνεσε προς οποιονδήποτε τρίτο δικαιούχο για τη δευτερογενή διάθεσή τους προς εσάς».

Η απάντηση της ΕΡΤ ήρθε χθες προς την Forthnet στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων : «Η πρόσφατη συνεχής αποστολή εγγράφων και εξώδικων εκ μέρους σας προς την ΕΡΤ και το ύφος αυτών, ενώ μάλιστα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία, καταδεικνύει τουλάχιστον κακόπιστη, καταχρηστική και βεβαίως αντισυμβατική συμπεριφορά της εταιρείας σας προς την ΕΡΤ ΑΕ.

Όλως περιέργως δε μας καλείτε με τα εξώδικα σας να εφαρμόσουμε όρους χρήσεως των εμπορικών στιγμιότύπων των 14 ΠΑΕ με τις ανωτέρω απειλές προς δημιουργία εντυπώσεων, ενώ ταυτόχρονα ξεχνάτε ότι και εσείς κάνετε χρήση των δικών μας στιγμιότυπων χωρίς όρους και περιορισμούς. Σας καλούμε για τελευταία φορά.

1) Να επιβεβαιώσετε εγγράφως εντός δύο ωρών από της λήψεως της παρούσας ότι ισχύει από 22/7/09, πρόταση μας σε συνδυασμό με την μέχρι σήμερα πραγματοποιούμενη έναρξη της αθλητικής μας εκπομπή της Κυριακής στις 22.30.

2) Να προσέλθετε εν συνεχεία άμεσα αμφότεροι οι μεταδότες της κεντρικής διαχείρισης για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Αλλιώς σας ενημερώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΡΤ ΑΕ».
Μετά από λίγες ώρες ήρθε η απάνταση της NOVA με την αποστολή εξωδίκου προς την ΕΡΤ, στο οποίο και απορρίπτει τους ισχυρισμούς της κρατικής τηλεόρασης.

Εν προκειμένω, περιγράφονται λεπτομερώς οι διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού μεταξύ των καναλιών για τα στιγμιότυπα. Παράλληλα, καλεί την ΕΡΤ να δεχθεί τη νεότερη πρότασή της για τη ρύθμιση των στιγμιοτύπων.

Απάντηση ΕΡΤ δια χειρός Παναγόπουλου

H ΕΡΤ εκτός από το εξώδικο απέστειλε και ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο ΧρήστοςΠαναγόπουλος απαντώντας στο προηγούμενο εξώδικο της Forthnet (ΝOVA) επισημαίνοντας:

"Με έκπληξη λάβαμε την από 11/9/2009 Εξώδικη Δήλωση Διαμαρτυρία σας το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίζουμε προσχηματικό και παραπλανητικό, πολλώ δε μάλλον όταν απευθύνεστε σε βασικό και μακρόχρονο συνεργάτη σας, προς τον οποίον η στάση σας θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική.

Εσείς θέτετε εκ νέου τελεσίγραφα, τακτική η οποία είναι παντελώς απορριπτέα και προφανώς έχει οδηγήσει μόνο σε αδιέξοδα. Σε ότι αφορά την από 22/7/2009 προσφορά της εταιρίας μας, αυτή δεν έχει απορριφθεί εγγράφως ποτέ και περιελάμβανε πράγματι και άλλους όρους, οι οποίοι είχαν ζητηθεί από εσάς.

Με τον τρόπο αυτό παλινδρομείτε επαναφέροντας την λογική των τελεσιγράφων ενώ πλέον έχει καταστεί σαφές ότι η παραπάνω εξώδικη δήλωσή σας είναι ανακριβής, προσχηματική και παρελκυστική, περιλαμβάνοντας και ψευδείς ισχυρισμούς. Σε κάθε όμως περίπτωση η ΕΡΤΑ.Ε. θα προβάλει τα στιγμιότυπα των αγώνων ποδοσφαίρου της 3ης αγωνιστικής περιόδου του πρωταθλήματος SUPERLEAGUE, αγωνιστικής περιόδου 2009-2010, ως οφείλει από το καθήκον ενημέρωσης του Ελληνικού λαού. Και μάλιστα από την Τρίτη 15/9/2009 σας καλούμε να παραλάβετε μέρος του αντιτίμου που έχει συμφωνηθεί, άλλως το ποσό αυτό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι απολύτως διατεθειμένη να διαφυλάξει το αυτονόητο δικαίωμα ενημέρωσης των Ελλήνων τηλεθεατών, το οποίο εσείς προφανώς δεν μπορείτε να παρέχετε, σε όποιο πεδίο αντιπαράθεσης εσείς επιλέξετε, όπως διαφαίνεται από την τελευταία φράση της ανωτέρω Εξώδικης Δήλωσής σας της 11/9/2009".

"Μακάβριο" τρέιλερ από την NOVA

Εν όψει των ντέρμπι του Σεπτεμβρίου που θα μεταδώσει η NOVA για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα (ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, ΑΕΚ - Ολυμπιακός, ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, Παναθηναϊκός - Άρης), το συνδρομητικό κανάλι έχει φτιάξει ένα... μακάβριο τρέιλερ, στο οποίο τα ντέρμπι αναγράφονται πάνω σε... τάφους ως αποθανόντες και ακούγεται "Πάει χάσαμε τα ντέρμπι'', ενώ το μότο είναι "Όλα τα ντέρμπι ΄΄ζωντανά΄΄ στην NOVA". Χτυπάει...άσχημα βρε παιδί μου στο μάτι και ειδικά όταν ανοίγει το πλάνο και δείχνει ένα... απέραντο νεκροταφείο.