Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα

Νύχτες πρεμιέρας, νύχτες πλούσιας κινηματογραφικής απόλαυσης και μαγείας… η πρεμιέρα του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ορίστηκε για τις 16/9, με την αυλαία να πέφτει στις 27 Σεπτεμβρίου. Ένα Φεστιβάλ που συμπυκνώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη, σε ένα στίχο του σπουδαίου ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου… «η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου», καθώς, όπως παρατήρησε, το Φεστιβάλ αποτελεί την ίδια την ποιητική διαδικασία του κινηματογράφου.

Τι μας επιφυλάσσει η φετινή διοργάνωση; Οι υποσχέσεις πραγματικά ελκυστικές… συντροφιά με τις πιο σημαντικές ταινίες της επερχόμενης κινηματογραφικής σεζόν σε πρώτη προβολή και ανάμεσά τους εννέα ταινίες ελληνικής παραγωγής, εκ των οποίων ορισμένες έχουν κερδίσει διακρίσεις σε διεθνή Φεστιβάλ.

Ειδικότερα, η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει τις ταινίες:

«Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου

«Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου

«Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα

«Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων» του Γιώργου Νούσια

«Ξένες σε Ξένη Χώρα: 50 Ελληνικές ταινίες μυστηρίου και φαντασίας», του ΔημήτρηΠαναγιωτάτου

«Once in a Lifetime» της Νικόλ Αλεξανδροπούλου

«20000 Miles Ahead: A Last Drive Story» του Δημήτρη Κοτσέλη

«Κάθαρση» του Φωκίωνα Μπόγρη

«Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» του Πάνου Χ. Κούτρα σε επετειακή επαναπροβολή δέκα χρόνια μετά

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα σε τρεις σημαντικούς δημιουργούς, τον Δανό Γίοργκεν Λεθ, φίλος και κατά κάποιο τρόπο δάσκαλος του Λανς Φον Τρίερ, τον Πολωνό Ζμπίγκνιεφ Ριμπζίνσκι, που θα παρουσιάσει πως οι νέες τεχνολογίες ταιριάζουν με την ποίηση, και τον Ιάπωνα Σίον Σόνο, ο οποίος κέρδισε το βραβείο των κριτικών στο Βερολίνο.

Επίσης, περιλαμβάνονται δύο διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές και Μουσική & Φιλμ), ενώ προστίθενται και τρία νέα βραβεία για τους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς του Ελληνικού Κινηματογράφου (Σκηνοθέτης, Άντρας και ΓυναίκαΗθοποιός). Ακόμη, οι Ειδικές Προβολές «A Space Story» και «Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία», η προβολή για την Ημέρα Γαλλοφωνίας σε συνεργασία με το TV5, το συλλεκτικό και επετειακό αφιέρωμα για τα 20 χρόνια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ με 20 σπάνιες καλτ ταινίες, καθώς και η διεξαγωγή ενός debate γύρω από το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και δημιουργών.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί με την προβολή της ταινίας «Μία Κάποια Εκπαίδευση» (“An Education”) της Λόνε Σέρφιγκ, ενώ η ολοκλήρωσή του θα έρθει με την τελετή λήξης, την απονομή των βραβείων για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα και το Διαγωνιστικό τμήμα Μουσική & Φιλμ, καθώς και την προβολή της ταινίας «Ραγισμένες Αγκαλιές» (“Los Abrazos Rotos” Lucky) του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Τις ταινίες του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα φιλοξενήσουν στις αίθουσες τους τα Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class και Δαναός 1 & 2.

Στο Φεστιβάλ θα παρευρεθεί ως προσκεκλημένος ο σπουδαίος σκηνοθέτης και εικαστικός Πίτερ Γκρίναγουεϊ, με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας «Το “Κατηγορώ” του Ρέμπραντ».

Ένα πολύ παράξενο έργο μέσα από το οποίο αναζητά ένα κρυμμένο μυστικό και κάποιο δολοφόνο που κρύβεται μέσα από 51 σημεία ενός εξαιρετικού πίνακα του Ρέμπραντ. Θα παραδώσει ένα μοναδικό masterclass (το Σάββατο 19/09, 12:00, ΙΑΝΟΣ) ανοιχτό για το κοινό, όπου θα προσπαθήσει να εξηγήσει πως τα 114 χρόνια κινηματογράφου χωράνε στα 8.000 χρόνια ζωγραφικής.

Στη Συνέντευξη Τύπου μετείχε ο Γενικός Διευθυντής του φεστιβάλ, Πέτρος Αντωνιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η όποια κυβέρνηση προέλθει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να στηρίξει ουσιαστικά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, καθώς και τα άλλα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ της χώρας μας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Άγγελος Μοσχονάς, εξέφρασε την προθυμία του Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων στήριξης της διοργάνωσης και στο μέλλον.